Menu

Landefakta Belize

Landefakta Belize

GEOGRAFI

Hovedstad Belmopan

Areal 22.966 km2 (Danmark 43.000 km2)

Indbyggertal 291.800 (2005)

Befolkning 48,7% mestizer; 24,9% kreolere; 10,6% maya; 6% garifuna; 9,7% andre

Sprog Engelsk (officielt); Spansk; Maya; Garifuna (Carib); Creole

Religion Katolikker 49,6%, Protestanter 27%, andre 14%

ØKONOMI

BNI pr. capita USD 3.500 (2005) (Danmark: USD 47.390 (2005))

Vækst i BNP pr. capita -0,1% (2005)

Valuta Belizean dollar BZD


REGERING

Statsoverhoved Dronning Elizabeth II af England, repræsenteret ved: Generalguvernør Sir Colville N. Young.

Regeringsleder Said Musa (People’s United Party) siden 28. august 1998 (genvalgt marts 2003 for en 5-årig periode)

Udenrigsminister Eamon Courtenay


Indenrigspolitisk situation, herunder menneskerettighedssituationen:

Landet hed indtil 1973 Britisk Honduras og var indtil 1981 engelsk koloni. Belize er et repræsentativt demokrati og medlem af Commonwealth. Det politiske system er opbygget efter britisk forbillede, som et tokammersystem bestående af Senatet med 12 udpegede medlemmer og Repræsentanternes Hus med 29 folkevalgte medlemmer. En generalguvernør med udelukkende protokollære opgaver repræsenterer Dronning Elizabeth II. Regeringspartiet, People's United Party (PUP) fik bestyrket sit mandat ved valget til parlamentet den 5. marts 2003, hvor partiet fik 53% af stemmerne. Oppositionspartiet, United Democratic Party (UDP) fik kun begrænset tilslutning. Regeringens støtte i befolkningen er svundet alvorligt på grund af dårlig ledelse af de finansielle institutioner, de stigende sociale problemer og de akutte makroøkonomiske vanskeligheder. Der har været vedvarende interne stridigheder i partiet. Til lokalvalgene i marts 2006 vandt oppositionspartiet UDP 60% af stemmerne. Dette er på trods af at der ingen væsentlige politiske forskelle er på de to partier og de begge fremlægger lignende politikker for økonomisk udvikling. Kriminalitet betragtes af offentligheden som det vigtigste politiske emne. Belize har en af de højest mordrater i Regionen. Også korruption anses som et problem af befolkningen og bidrager til Musa-regeringens upopularitet. Musa har i hele sin regeringstid forsøgt at sætte gang i den økonomisk vækst ved hjælp af skattereduktioner og høje offentlige investeringer.

Næste parlamentsvalg finder sted i juni 2008, hvor oppositionen forventes at vinde.

 

Økonomisk situation:

Belize hører til blandt de mere velstående lande i Centralamerika. Belizes økonomi er hovedsageligt baseret på eksport af sukker, frosne frugtkoncentrater og bananer. Turistindustrien er vigtigste indtægtskilde.

Udlandsgælden er stigende på grund af et kontinuerligt højt underskud i handelen med udlandet – i 2004 anslået til USD 1,362 mia. Underskuddet er hidtil blevet søgt dækket ved privatiseringer, overførsler fra migrantarbejdere i USA og lånoptagelse. Den totale gæld i den offentlige sektor tredobledes mellem 1999 og 2004 til 102% af BNP. To-tredjedele af denne gæld var på grund af lån fra eksterne lånere med en lånetid på kun 4,3 år. Risikoen og betalingerne på disse lån er høje og regeringen anerkender, at den offentlige gælds nuværende renteudgift er uholdbar. I August 2006 fremlagde Musa-regeringen en plan for at omstrukturere udlandsgælden.

Den økonomiske vækst har været stigende i 1999 og 2000 til 12%, men er siden faldet støt til 3.1% i 2005. Den manglende vækst skyldes hovedsageligt nedgang i det private forbrug som følge af stramme penge- og finanspolitikker. Den nationale valuta har været bundet til USD i forholdet 2:1 siden 1976 – primært opretholdt ved en stram pengepolitik, hvilket har medført en relativt høj rente.

 

Udenrigspolitisk situation, herunder samhandel:

Belize har siden uafhængigheden i 1981 haft et relativt problemfrit forhold til Storbritannien. Belize er medlem af WTO. Landet har med sine britiske rødder traditionelt stået uden for det mellemamerikanske samarbejde, men blev i 2000 optaget som medlem af den mellemamerikanske samarbejdsorganisation (SICA). Belize er endvidere medlem af det caribiske fællesmarked, Caribbean Community (CARICOM). En gammel strid med nabolandet Guatemala vedrørende grænsedragningen mellem de to lande er blusset op i løbet af de seneste år. Grænseforhandlingerne blev genoptaget i 2002, men er endnu uløst. Konflikten har dog ikke forhindret de to lande i at samarbejde på andre områder, såsom handel og miljø. Belize har i øvrigt gode relationer til Venezuela.

Danmark eksporterede i 2005 for DKK 18,0 mio. til Belize (hovedsageligt svinekødsprodukter og mælkeprodukter), og importerede for DKK 4,0 mio. (hovedsageligt oksekød og kyllingekød). 

Fra Det Danske Udenrigsministerium

Redigeret 19. november 2009

 

Mere i denne kategori: « Belize by Tal om Belize »
Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os