Menu

Belize - en del af Yucatan-halvøen

Belize - en del af Yucatan-halvøen

Belize udgør den sydøstlige del af Yucatan-halvøen. Lavland, med varmt og regnfuldt klima i nord. I syd er landskabet bakket, og her dyrker man forskellige afgrøder. De nordlige kystområder er sumpede og omgivet af flade øer. De sydlige kystområder har udmærkede naturlige havne mellem koralrevene. Man formoder, at der i kyststrækningerne findes rige olieforekomster. Landet lider under de samme problemer som resten af de caribiske øsamfund, som f.eks. ødelæggelserne forårsaget af havet og jorderosionen. I nærheden af de større byer er vandet forurenet af affaldsstoffer fra sukkerproduktionen. Affaldsstoffer fra industrien, der ganske enkelt dumpes i havene, har skabt enorme sundhedsproblemer for landets indbyggere og har ført til omfattende fiskedød. 

Folket:

Den «engelske» befolkningsgruppe, af afrikansk afstamning, som rent historisk udgjorde flertallet er nu reduceret til at indtage andenpladsen med 29,8% af befolkningen, mens befolkningstilvæksten blandt de spansktalende har resulteret i at de nu repræsenterer 43,6%. Maya-indianere udgør 11%; garifunas 6,7%; den europæiske minoritetsgruppe 3,9%, indere 11%, samt en del kinesere og arabere.

Politiske partier: Det demokratiske Enhedsparti (UDP), under ledelse af Manuel Esquivel; Det forenede Folkeparti (PUP), stiftet i 1950 under ledelse af Said Wilbert Musa; Den nationale alliance for Belizes rettigheder, stiftet i 1992 af udbrydere fra Det demokratiske Enhedsparti, der vender sig mod de aftaler, man har indgået med Guatemala.

Administrativ inddeling: 6 provinser.

Hovedstad: Belmopan, 15.000 indbyggere.

Andre vigtige byer: Belize, 60.000 indbyggere; Orange Walk, 14.000 indbyggere; Corozal, 9.00 indbyggere; Dangria, 10.000 indbyggere.

Regeringsform: Parlamentarisk monarki. Dronning Elisabeth den 2. af England er statsoverhoved; Colville Young er generalguvernør; Den lovgivende forsamling består af et underhus med 29 medlemmer, valgt ved almindelige valg, og et overhus, Senatet, med 9 medlemmer udpeget af generalguvernøren.

Væbnede styrker: 3.046 mand. (2003).

 

Efter Leksikon for det 21. århundrede

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os